A banán káros hatásai

A banán egy nagyon egészséges gyümölcs, azonban a banán káros hatásai is jelentkezhetnek a szervezetben. Ez részben a sok banán fogyasztása kapcsán kerül előtérbe, de nem feltétlenül csak a mennyiség válthat ki negatív hatásokat. Mik is ezek?

A banán káros hatásai

A banán jótékony hatása sokkal inkább elbillenti a mérleg nyelvét, de érdemes tudni a kedvezőtlen hatásairól is.

  • magas a cukortartalma

Magas cukortartalma miatt a cukorbetegek nem, vagy csak mértékkel fogyaszthatják. Ráadásul cukortartalma a fogaknak sem tesz jót, felgyorsítja a zománc károsodását és a szuvasodást.

  • magas a szénhidrát tartalma is

Magas szénhidrát tartalma miatt a hízásra hajlamosaknak érdemes a mértékletes fogyasztását előtérbe helyezni.

  • kálium túladagolást okozhat

A sok banán fogyasztása esetén egyes vélemények szerint a kálium túlzottan felhalmozódhat a szervezetben. Ennek a káros hatásai az alábbiak lehetnek: hányinger, általános gyengeség, szívritmuszavar, izomgyengeség, súlyos esetben átmeneti bénulás, szívleállást.  Más vélemények szerint azonban a felesleges kálium a vizelettel és a széklettel távozik a szervezetből. Egy biztos: itt is a mértékletességen van a hangsúly!

  • allergizálhat

A banán allergizálhat is, hiszen létezik banán allergia is, de ez azért meglehetősen ritka jelenség.  létezik, bár viszonylag ritka. Általában csak némi viszketésről, apró kiütésekről (bőrpírról, esetleg hasfájásról, hányásról van szó, de szélsőséges esetben akár ájulás is bekövetkezhet. A banánallergiában szenvedők valószínűleg allergiások lehetnek más anyagokra, többnyire a latexre.

Az éretlen, de a megbarnult banán is káros lehet

Az éretlen zöld banán, de a megbarnult, túlérett is okozhat problémát az arra érzékenyek esetében. Érdemes a zöld banánt úgy fogyasztani, hogy hagyjuk megérni és csak, ha szépen besárgult akkor esszük meg. A banánnak utóérése van ugyanis, nem probléma, ha zölden vásároltuk. Ha nem tudjuk elfogyasztani őket és már kezdenének barnulni, akkor érdemes őket máshogy felhasználni. A banános süti, banánturmix mind jó kiindulási alap lehet, de ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésre, érdemes belőle banánlekvárt is készíteni.

  • éretlen banán fogyasztása

Ha éretlen banánt fogyasztunk, mely után nem iszunk elegendő vizet, akkor az emésztési problémákat, sőt székrekedést, puffadást és hasi görcsöket is okozhat. Alapvetően a banán a magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, de ebben az esetben éppen az ellenkezőjét érjük el. Zöld, még éretlen banánokból úgy tudunk a leggyorsabban érett példányokat kapni, ha azokat almával, vagy paradicsommal összezárjuk egy papír- vagy akár műanyag zacskóban és a konyhapulton hagyjuk őket.

  • megbarnult banán fogyasztása

A megbarnult banán egyeseknél fejfájást okozhat, mivel közvetve hozzájárulhat az erek kitágulásához. Ennek fogyasztása azoknak sem ajánlott, akik magas vérnyomás elleni gyógyszert szednek. Mivel a banán befolyásolhatja a terápia hatékonyságát. Emiatt alacsony vérnyomás esetén is csak módjával ajánlott a fogyasztása.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom