Banán a babáknak

Vajon mikortól adható banán a babáknak? A banán jótékony hatása nemcsak a felnőttek, de babák esetében is érvényes. Hiszen számos vitamin és ásványi anyag található benne. A magnézium, kálium mellett cinket, molibdént és szelént is tartalmaz. A vitaminok közül megtalálható benne többek között az A-, B6-, C- és E-vitamin is.  Rendkívül tápláló ezért már a babáknak és az időseknek is értékes táplálék. Ráadásul szinte egész évben hozzájuthatunk. Fogyasztásával számos betegség megelőzhető, de érdemes figyelni az elfogyasztott mennyiségre, mert rendkívül magas a cukortartalma. Emiatt cukorbetegeknek csak mértékletes fogyasztása ajánlott.

Mikortól adható banán a babáknak?

A banán azon gyümölcsök közé tartozik, amik már 6 hónapos kor körül adhatók a babáknak. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ez a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Jellemzően hazánkban az alma az első gyümölcs, amit kóstoltatunk a babákkal a hatodik hónap környékén. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a banán mellett az őszibarack, zöldségek közül a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. A gyümölcsöket nyersen pürésítve, a zöldségeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok. A banánt az édes íze és állaga miatt a legtöbb baba nagyon kedveli. Más zöldségekkel, gyümölcsökkel keverve finom főzelékeket kínálhatunk nekik.

Mire érdemes figyelni, ha banánt adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs héját, mert a szállítási és tárolási folyamat hosszúsága miatt számos vegyszerrel kezelik. Érdemesebb bio banánt vásárolni.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a banán is okozhat allergiát. Mindenképpen érdemes figyelni a banán allergia tüneteire, ha először adunk a babának banánt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1n

Címlapkép: Banánpüré (forrás: https://www.csaladinet.hu/hirek/receptek/baba_receptek/24063/baba_receptek_7_honapos_kortol_bananpure)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom