Banán allergia

Banán allergia is létezik, de ez főleg a parlagfűre allergiások között okoz gondot a keresztallergia fellépése során. A parlagfűre allergiások száma pedig évről-évre egyre növekszik. 

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Mikor jelentkezhet banán allergia?

Banán allergia elsősorban a latexre érzékenyek, allergiások esetén okozhat keresztreakciót.

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

Milyen tüneteket okoz a banán allergia vagy általában az allergiák?

A pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár.

A keresztallergiának ezzel szemben az elfogyasztott étel hatására a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ismertetőjelei:

  • a szájüregben kellemetlen viszketés érzése
  • ajakduzzanat
  • nyelvduzzanat
  • garatvizenyő
  • hasi görcsök

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen tehát nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget.

Hogyan állapítható meg a banán allergia?

Egyes adatok szerint arra érzékeny személyeknél a banán migrénes rohamot provokálhat. Ezzel kapcsolatban a szakirodalom igen szegényes, ezért a migrénben szenvedőknek a saját tapasztalataikra és a kezelőorvos javaslatára érdemes támaszkodni.

https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom