Banán ásványi anyag tartalma

A banán ásványi anyag tartalma nem olyan magas, mint egyéb más zöldségben vagy gyümölcsben. Azonban számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz és a banán vitamin tartalma meglehetősen magas. Igen egészséges gyümölcs, mely fogyasztása azonban csak korlátozottan javasolt, ugyanis a banán kalória és cukortartalma is meglehetősen magas. Bár számos diétás étrendbe beépíthető, sőt banán diéta is létezik érdemes odafigyelni a fogyasztására.

Banán ásványi anyag tartalma

Az alábbi ásványi anyagok, nyomelemek, hasznos összetevők találhatók benne:

  • kálium
  • nátrium – magas kálium és alacsony nátrium tartalma segít megőrizni a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát
  • magnézium
  • foszfor – a magnéziummal együtt szerepet játszik a csontok, izmok, idegek működésében és növekedésében
  • vas – segítségével a vérszegénység kialakulása is csökkenthető
  • rost tartalma – segíti a különféle emésztési problémák, székrekedés megszüntetését. Serkenti és normalizálja a belek működését, ezáltal megelőzve különféle gyomor problémák kialakulását.
  • antioxidánsok – segítségükkel csökkenthető a veserák kialakulásának kockázata

Napi egy banán elfogyasztásával az időskori látásromlást is megelőzhető, és a szélütés kockázata is csökkenthető. Ezen kívül természetes savlekötő, így gyomorégés esetén is remek megoldás. A banán jótékony hatása a szervezetre igazán sokrétű.

Banán felhasználása

A nyers fogyasztása a legnépszerűbb fogyasztási mód, már a kisbabák étkezésénél is hamar előkerül, mert nagyon tápláló. Azonban számos egyéb módon is felhasználható. Elsősorban banános süti receptek népszerű alapanyaga, ugyanúgy, mint a banánturmix esetén. Sokféle egyéb nagyon finom zöldség- és gyümölcs turmix is nagyon népszerű, és nagyon soknak a banán az alapja. Kevésbé ismert felhasználási módja a banánlekvár, mely ajándéknak sem utolsó. Illetve a banán pálinka, – ami inkább egy gyümölcspárlat. Mindkettő nagyon különleges, egyedi ízvilággal és ez utóbbi igazi kuriózum, amit, ha lehetőségünk van kipróbálni, semmi esetre se hagyjuk ki.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom