Tartalomjegyzék
A banán C vitamin tartalma nem olyan jelentős, mint például a paprika, vagy citrom esetében, de található benne.
Banán C-vitamin tartalma
A banánban található vitaminok az alábbiak: A-, B-, C- és E-vitamin van benne. B6-vitamin-tartalmának köszönhetően segít leküzdeni a vitaminhiányból adódó szédülést, és gyógyír lehet különböző bőrkellemetlenségekre, cserepes ajkakra és hajhullásra. A Távol-Keleten pattanások kezelésére is fogyasztják. C-vitamin tartalma 100 g-ban körülbelül 12 mg.
C-vitamin
A C-vitamint nem képes az emberi szervezet önmagából előállítani, így azt táplálék formájában kell bejuttatni. A C-vitamin immunerősítő, így a hűvösebb idő beálltával fokozottan szüksége lehet rá a szervezetnek.
A minimális napi C-vitamin-szükséglet 60 milligramm, de a téli időszakban ennél sokkal többre van szükség. 10 dkg narancs nagyjából 50-60 mg C-vitamint tartalmaz. A következő gyümölcsökben és zöldségekben is számottevő mennyiség található:
- Chili paprika
Fél csésze chili paprika 107,8 mg C-vitamint tartalmaz. Az erős csípős íz pedig még a fogyókúrában is segít. A chili paprika ezen felül számos jótékony hatással bír, érdemes beilleszteni az étrendbe.
- Csipkebogyó
A csipkebogyó az egyik legjelentősebb C-vitamin forrás (a citrom C-vitamin tartalmának közel tízszerese tallható meg benne).
- Kelkáposzta
Egy bögre aprított kelkáposzta 80,4 mg C vitamint tartalmaz. Fogyasztható önmagában, vagy zöld turmixokban.
- Zöld kaliforniai paprika
A kaliforniai vagy pritamin paprika C-vitaminban nagyon gazdag, de az igazi ezek közül a zöld színű változat, mert ebben a fajtában 95,7 mg C-vitamin található.
- Ananász
Egy bögre aprított ananász kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz. Ráadásul ez a trópusi gyümölcs rendkívül finom.
- Eper
Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, és az egyik legjobb C-vitamin forrása is az eper. Egy csészében körülbelül 85 mg C-vitamin található.
Banán C vitamin tartalma fölötti vitaminok, ásványi anyagok
A banánban az A-, B-, C-, E vitaminokon kívül számos ásványi anyag és egyéb összetevők is találhatók. Mint például: foszfor, magnézium, nátrium, kálium, vas, cink, valamint rostok. Köszönhetően a magas rosttartalmának, a benne lévő oldható és oldhatatlan rostoknak egyaránt, a banán jó hatással van az emésztőrendszerre. A rost nagyon fontos a normális emésztéshez, mert könnyíti és gyorsítja azt. Sok banán fogyasztása esetén tovább érzed majd jóllakottnak és segít a székrekedési gondjaidon is.
Napi 1 banán fogyasztásával már igazán sokat teszünk az egészségünkért. A banán jótékony hatása ugyanis már ekkora mennyiség esetén is érzékelhető. Azonban mivel magas a kalória és cukortartalma is, ezért érdemes a mennyiségekre odafigyelni.
https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1071
Vissza a kategória cikkeihez