Banán cukortartalma

A banán cukortartalma nem mondható kevésnek, ezért fogyasztása mindenképpen mértékletesen ajánlott. A gyümölcsök, alacsony, közepes és magas cukortartalommal bírnak, ezek közül a banán cukortartalma a magas tartományba esik. Igaz, hogy a gyümölcsök rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, ami miatt a fogyasztásuk rendkívül jótékonyan hat a szervezetre, azonban nem mindegy, hogy melyikből és mennyit fogyasztunk. Főleg a cukorbetegségben szenvedőknek kell nagyon megnézni, hogy melyik gyümölcs mennyi cukrot tartalmaz. Bár egyébként sem árt tisztában lenni vele, ha másért nem, mert nem mindegyik illeszthető be egy fogyókúrás étrendbe.

Gyümölcsök cukortartalom szerinti csoportosítása:

Alacsony:

Közepes:

Közepes/Magas:

Magas:

 • mandarin
 • cseresznye
 • szőlő
 • gránátalma
 • mangó
 • füge
 • banán
 • licsi
 • szárított gyümölcsök

Banán cukortartalma 

A banán cukortartalma meglehetősen magas, a benne található szénhidrát több, mint fele részben gyümölcscukor. A glikémiás indexe a közepes tartományban mozog – 50-52 –, de érdemes itt is a mértékletességre törekedni a fogyasztása során. Napi 1 banán fogyasztása éppen elegendő, ha nem áll fenn cukorbetegség. Ennyivel már a banán jótékony hatása is érvényesül a szervezet számára. Azonban az sem mindegy, hogy milyen érettségi fokú gyümölcsöt fogyasztunk. Ugyanis a zöld banán még a cukorbetegek számára is engedélyezett.

A glikémiás index egy olyan 1 és 100 közötti érték, amely megmutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az étkezés során bevitt szénhidrátokból lebontott glükóz vagy más néven vércukor az emberi szervezet legfontosabb energiaforrása, amely a vérben keringve jut el a test, különböző pontjain található sejtekbe.

Szénhidrátok csoportosítása

A szénhidrátok 2 nagy csoportba sorolhatók:

 1. egyszerű szénhidrátok (pl. méz, fruktóz)
 2. összetett szénhidrátok (gabona, keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek)

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/11-gyumolcs-ami-alig-tartalmaz-cukrot/svn0wgd

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom