Banán gyümölcs

Hogy a banán gyümölcs vagy zöldség, az viszonylag ritkán merül fel kérdésként. Nem úgy, mint például a paradicsom, vagy akár a paprika esetében.

Leginkább azokra a növényekre mondjuk azt, hogy gyümölcs, amelynek húsos termése van. Akkor viszont a paradicsom gyümölcs. Ezek alapján viszont a kukoricát is gyümölcsnek kéne tekinteni. De talán mégsem, hiszen a zöldségfélékhez is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk el, benne a magokkal. Ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom is.

Banán gyümölcs

A banán napjainkra a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után. Új-Guinea területéről származik, innen terjedt el először egész Dél-kelet-Ázsia és a Csendes-óceáni szigetvilág részére. Európába a 11. században került. Manapság az egész világos ismert népszerű gyümölcs, mely hazánkban is egész évben elérhető.

A banán jótékony hatása a szervezetre régóta ismert, mely nemcsak belülről, de haj-, és bőrápolásban kívülről is érvényesül. Már napi 1 banán fogyasztásával érezhető a hatása. Azonban ezt a mennyiséget nem érdemes túllépni, mert a banán kalória tartalma és a cukortartalma is meglehetősen magas, cukorbetegek számára nem, vagy csak korlátozott mennyiségben javasolt.

Banán gyógyászati javallatai

A banán fogyasztása az alábbi problémák, állapotok fennállása esetén rendszeresen ajánlott:

  • lábadozás, gyengeség
  • fizikai megterhelés
  • terhesség, fejlődésben lévők, idősek táplálkozása
  • túlhajszoltság, idegesség
  • emésztési bántalmak
  • ízületi gyulladás

A banán ideális fogyasztási módjai

A banán számos módon felhasználható, azonban a legegyszerűbb a friss gyümölcs fogyasztása. Súlyosan legyengült állapot esetén ideális fogyasztási módja a banánkrém mézzel, illetve a szárított gyümölcs. Számos banános süti alapja és nagyon népszerű a banánturmix is. Kevésbé ismert, de nagyon különleges a banánlekvár, melyet érdemes kipróbálni, ha sok érett banán áll rendelkezésünkre. Igazán jó, ha mindig van otthon néhány nap érlelte, ízletes banán, hiszen napi 1 banán elfogyasztásával már sokat tettünk az egészségünkért.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom