Banán hatása az emésztésre

A banán hatása az emésztésre is jótékony segítség, a számos egyéb hatásán túl. Nagyon népszerű gyümölcs, amit részben annak köszönhet, hogy rendkívül ízletes, tápláló, és egész évben elérhető. Mivel rendkívül tápláló, fizikai igénybevétel, vagy legyengült állapot esetén is nagy segítség a fogyasztása. Minden korosztály számára ajánlott a fogyasztása, hiszen a banán jótékony hatása mindenki szervezetére hatással van.

Banán hatása az emésztésre

A banán hatása az emésztésre lehet nagyon pozitív, de akár negatív is. Lássuk mik is ezek!

Banán pozitív hatásai az emésztésre

A banán az egyik összetevője az emésztési zavarok, hasmenéses panaszok után gyakran ajánlott BRAT-diétának – banán, rizs, almapüré, tószt. A hasmenéssel járó megbetegedések után nemcsak a banán kedvező rostösszetétele, hanem a folyadék- és elektrolitvesztés utáni káliumpótlás és a bélflóra helyreállítása miatt is igen előnyös.

A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől és a gyomorsavtól is. Ez utóbbi annak eredménye, hogy a banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját.

Az éretlen, főleg a zöld banán különösen gazdag emészthetetlen keményítőben, vagyis prebiotikus hatású. Ez azt jelenti, hogy az ember számára nem szolgál táplálékul, a bélcsatornában élő hasznos baktériumoknak azonban igen. A prebiotikumok csökkentik a cukorbetegség szempontjából lényeges inzulinrezisztenciát.

A prebiotikumoknak ezenkívül számos jótékony hatása ismert, többek között a gyulladásos bélbetegségektől és a vastagbélráktól kezdve a szív-érrendszeri betegségekig terjed és folyamatosan bővül.

Banán negatív hatásai az emésztésre

Bár a banán alapvetően segít megszabadulni a székrekedéstől, ha nem elég érett, és kevés vizet fogyasztunk utána, pontosan az ellenkező hatást fejti ki. Ráadásul, nemcsak szorulást okoz, hanem felpuffadást és hasi görcsöket is. Csecsemőknél érdemes megfigyelni a hatását, puffadást, székrekedés esetén érdemes csökkenteni az adagot, vagy ki is venni a gyermek étrendjéből.

A banán allergia is okozhat különböző gyomor problémákat is akár, az arra érzékenyek számára. Főleg kereszt allergiában fordul elő. Általában csak némi viszketésről, apró kiütésekről, bőrpírról, esetleg hasfájásról, hányásról van szó, de szélsőséges esetben akár ájulás is bekövetkezhet. Különösen figyeljék magukat a banán fogyasztása után a parlagfűre, latexre allergiások, mert náluk nagyobb az esélye, hogy a gyümölcs is allergiás reakciókat vált ki.

https://femina.hu/egeszseg/barna-foltos-banan-egeszseges/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom