Banán hatása

A banán hatása nem feltétlenül csak pozitív hatással van a szervezetünkre, bár a banán jótékony hatása közismertebb, mint kellemetlen mellékhatásai. Lássuk melyek is ezek és emiatt abba kell-e hagynunk ennek az egyébként rendkívül egészséges gyümölcsnek a rendszeres fogyasztását.

Banán hatása – pozitív

A banán energiapótló hatása miatt erősíti a legyengült szervezetet. Jótékonyan hat mindenféle gyengeség, fizikai és szellemi túlhajszoltság, fejlődésben lévők, és idősek táplálkozására. Védi a csontrendszert, de segítség ízületi gyulladás és idegesség esetén is. Majdnem teljes értékű élelmiszer, melyet többségében telítetlen zsírok, szénhidrátok, fehérjék és különböző vitaminok (A-, B-, C-, E-vitamin) alkotnak.

Banán hatása – negatív

  • Kevés benne az ásványi anyag tartalom

Érdemes tudni róla, hogy a növények közül az egyik legszegényebb ásványi anyagokban, bár a vitamintartalma meglehetősen magas.

  • Sok benne a cukor

Magas cukortartalma miatt cukorbetegek számára nem – vagy csak nagyon korlátozott mennyiségben javasolt a fogyasztása. Cukorbetegség esetén inkább a zöld banán fogyasztását helyezik előtérbe, ugyanis abban több rezisztens keményítő található, mely javítja a vércukorértékeket.

  • Puffadást okozhat

Bár a banán alapvetően segít megszabadulni a székrekedéstől, ha nem elég érett, és kevés vizet fogyasztunk utána, pontosan az ellenkező hatást fejti ki. Ráadásul, nemcsak szorulást okoz, hanem felpuffadást és hasi görcsöket is. Csecsemőknél érdemes megfigyelni a hatását, puffadást, székrekedés esetén érdemes csökkenteni az adagot, vagy ki is venni a gyermek étrendjéből.

  • Fejfájás és vérnyomásproblémák

A banán (főleg a megbarnult) veszélyei között tartják számon, hogy egyeseknél fejfájást okoz, ugyanis közvetve hozzájárulhat az erek kitágulásához. Azoknak sem ajánlott, akik magas vérnyomás elleni gyógyszert szednek, mert a banán befolyásolhatja a terápia hatékonyságát, ahogyan alacsony vérnyomás esetén is csak módjával érdemes fogyasztani. Hiába létfontosságú a szervezet számára a banánban jelentős mennyiségben jelen lévő kálium, túladagolása hányingert, általános gyengeséget, szívritmuszavart, izomgyengeséget, súlyos esetben átmeneti bénulást, szívleállást is kiválthat.  

  • Allergiás reakció

Banán allergia is létezik, mely főleg kereszt allergiában fordul elő. Általában csak némi viszketésről, apró kiütésekről (leginkább a száj környékén), bőrpírról, esetleg hasfájásról, hányásról van szó, de szélsőséges esetben akár ájulás is bekövetkezhet. Különösen figyeljék magukat a banán fogyasztása után a parlagfűre, latexre allergiások, mert náluk nagyobb az esélye, hogy a gyümölcs is allergiás reakciókat vált ki.   

A banán mellékhatásainak elkerülése

Mint, minden ételt a banánt is érdemes mértékkel fogyasztani. Napi 1 banán, már jótékonyan hat a szervezetünkre, de mégsem megterhelő a magas cukor-, vagy kalória tartalma miatt.

Azonban allergiás reakció esetén a banán fogyasztása is kerülendő, egyéb esetekben pedig más gyümölcsökkel keverve, kisebb adagokban, illetve két-háromnaponta fogyasztva valószínűleg inkább csak az előnyeit élvezhetjük.

https://femina.hu/egeszseg/barna-foltos-banan-egeszseges/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom