Banán jótékony hatása

A banán jótékony hatása igazán szerteágazó, hiszen segítően hat a szerveztre mind belsőleg, mind külsőleg egyaránt. Őshazájának Új-Guineát tartották, itt háziasították először, aztán innen került először egész Dél-kelet-Ázsia és a Csendes-óceáni szigetvilág részeire. Majd tovább Amerikába és a XI. századtól Európát is meghódította. Termesztése napjainkban főleg Dél-Amerikában jelentős. A banán igazán tápláló, vitamindús gyümölcs, mely már kicsi babáknak is adható. Bár magas a cukortartalma, és a kalória tartalma is, de ettől még beépíthető fogyókúrás étrendbe, sőt banán diéta is létezik.  

Banán jótékony hatása a szervezetre

Napi 1 banán rendszeres fogyasztása mellett az alábbi hatások érvényesülhetnek:

  • Kiegyensúlyozottá tesz

A benne található triptofán nevű aminosav, mely elősegíti a boldogsághormonok termelését a szervezetben, ezáltal javítva a hangulatot, kedélyállapotot és csökkentve a szorongást, idegeskedést.

  • Serkenti az emésztést

Magas rost tartalmának köszönhetően rendkívül jótékonyan hat az emésztési- és székrekedési problémákra, mely által számos betegség megelőzhető. Gyomorerősítő hatással is bír és segít a gyomorfekély kialakulásának megakadályozásában.

  • Védi a szív- és érrendszert

A benne található magnézium és kalcium együttes hatása csökkenti, a kálium pedig megfelelő szinten tartja a vérnyomást. Ezáltal segítve elő a szív- és érrendszer megfelelő működését. Továbbá pektin tartalmának köszönhetően szabályozza a koleszterinszintet is, ezáltal tovább csökkentve a szív- és szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.

  • Segítség vérszegénység ellen is

Bár nem tartalmaz annyi vasat, mint a cékla, vagy főleg a dió, de szintén magas vastartalma jóvoltából a vérszegénység ellen is hatásos a rendszeres fogyasztása.

  • Segíti a fogyókúrát

Magas víztartalma (75%-ban tartalmaz vizet) miatt segít a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát fenntartani. Magas rosttartalma miatt a fogyókúrákba is beépíthető. Bár a rosttartalma az anyagcsere problémákra is megoldást jelenthet, de szintén magas kalória és cukor tartalma miatt, ezzel óvatosan kell bánni. 

  • Véd a fertőzésektől

A karotionid tartalma miatt megvéd a fertőzésektől, fruktooligoszcharid tartalma pedig probiotikumként funkcionál. Ez pedig elősegíti a hasznos baktériumok termelését, mely megóv a káros baktériumoktól.

  • Segít az időskori látásromlás csökkentésében

A látásunkért elsősorban az A vitamin felelős, mely nagy mértékben található a banánban. Napi egy banán fogyasztásával időskori látásromlást is megelőzhetjük, és a szélütés ellen is tehetünk.  

  • Csökkenti a veserák kialakulásának kockázatát

A benne található sok antioxidánsnak köszönhetően a banánfogyasztással a veserák kialakulásának kockázata is csökken

Banán jótékony hatása külsőleg

A banán nemcsak belsőleg hat pozitívan a szervezetre, de külsőleg is segítség lehet, akárcsak az őszibarack

  • Fényessé teszi a hajat

A banánhéjban található lutein és kálium a hajszerkezet javítására, a haj természetes fényének visszaadására ideális megoldást jelenthet.

  • Üdévé teszi a bőrt

Antioxidáns hatásának és magas víztartalmának köszönhetően hidratálja a bőrt és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom