Banán kalória

A banán kalória tartalma meglehetősen magas, így nem kifejezetten ideális fogyókúrák beiktatásánál. De mivel remek energiapótló, akár a nassolásokat is kiválthatja, mivel édes íze miatt pótolhatja a cukros nassolni valókat. Nagyon jó megoldás a nassolás kiváltására például a banánchips is.

Mennyi a banán kalória tartalma

Egy közepes méretű banánban körülbelül 105 kalória van, melynek a többsége kb. 23,8 g szénhidrátból, azaz gyors felszívódású gyümölcscukorból származik. Fehérje ebből 1,3 g és 0,4 g zsír. A banán az egyik legmagasabb szénhidráttartalmú gyümölcs, így joggal merül fel a kérdés, hogy a banán diéta alatt fogyasztható-e. Összehasonlításképp egy normál narancs 47 kalória, mely kifejezetten kalóriaszegénynek számít, talán csak a citrom és az uborka kalória tartalma alacsonyabb. De egy közepes méretű alma körülbelül 50, míg ugyanekkora körte 100 kalóriát tartalmaz.

Banán vitamin tartalma

A banán gazdag a vitaminokban, és ásványi anyagokban is. Az alábbi vitaminok találhatók meg benne: A-, B-, C-, K-vitamin. Magas a rost tartalma is, így az egészséges emésztés közreműködésében is szerepet játszik. Megfelelő mennyiségű vízzel fogyasztva akár még az anyagcserét is serkenti.

Sőt létezik banán diéta is, melyet egy japán házaspár kísérletezett ki, nem biztos, hogy az mindenki számára megfelelő eredményeket hoz, de egy próbát mindenképpen megér

Mikor érdemes fogyasztani?

Ha nem tudunk lemondani rendkívül finom, édes ízéről, reggelire, tízóraira még elfogyasztható egy, de a délutáni, esti órákban viszont már nem ajánlott a banán fogyasztása, mert kalóriatartalma ilyenkor nagyobb eséllyel kerül raktározásra.

Mennyit érdemes fogyasztani, ha számít a banán kalória tartalma?

Nincs különösebb mennyiségi korlát, csak a cukorbetegségben szenvedők, illetve fogyókúrás étrend követése során. Ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy hány kalória van egy banánban. Célszerű azonban a gyümölcsöket váltogatni, hogy a vitaminok, ásványi anyagok minél szélesebb skáláját lefedjük, és ezáltal gondoskodni tudunk arról, hogy a szervezetbe is minél többfajta vitamint juttassunk.  

A dietetikusok az elhízás ellen folytatott küzdelemben sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást, a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket, a teljes életmódváltás mellett, amely persze magába foglalja a rendszeres testmozgást is.

KalóriaBázis 1. rész:

https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/kaloriatablazat.php

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom