Banán magnézium

A banán magnézium tartalma körülbelül háromszor több, mint a narancs, vagy akár a paradicsom esetén. A magnézium a klorofil központi részét képezi, ezért a zöld növényekben, különösen a spenótban magas, más növények 3–4-szerese a magnéziumtartalma, de ezt is felülmúlja – piros színe ellenére – a cékla. Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen az izomzat és az idegrendszer megfelelő működéséhez és a fehérjeszintézis folyamataihoz. Ezenkívül fontos szerepet játszik a szív munkájában is. Elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához, mivel ez az anyag szükséges a kalcium megkötéséhez.

Mennyi a szervezet magnézium tartalma?

Egy átlagos felnőtt ember szervezete 20-28 g magnéziumot tartalmaz. Ennek körülbelül 59 %-a a csontrendszerben található meg oldhatatlan formában. További 40 %-a különböző szervekben – legnagyobb mennyiségben a vázizomzatban, a szívizomban, az agyban, a májban, a vesében – fordul elő. A maradék 1 %-a sejteken kívül, a szövetek közti folyadéktérben oszlik el.

A szervezet magnéziumellátottságát a gyomor-bél rendszer és a vese működése is befolyásolja. A magnézium a vékonybélből felszívódva a vérárammal a sejtekbe és a szövetekbe jut. A táplálékkal bevitt magnéziumnak csak mintegy harmada-fele szívódik fel. Minden olyan betegség, amely a gyomor-bél rendszert érinti csökkenti a magnézium felszívódását, és hosszabb távon hiánytüneteket okozhat.

Bizonyos életszakaszokban – például kis gyerekeknél, vagy állapotos nőknél – fokozódik a magnézium szükséglete

A banán magnézium tartalma

A banán 100 grammjában 36 mg magnézium található. Összehasonlításként 100 gr alma 4 mg, 100 gr metélőhagyma 44 mg, de például 100 gr dió 130 mg magnéziumot tartalmaz. A vitaminjai közül a K-vitaminnak van elsősorban a csontképződésben fontos szerepe, ugyan így a kalciumnak, ami szintén megtalálható a banánban.

A magnéziumhiány korai tünete lehet az étvágytalanság, a hányinger, a hányás, a fáradtság, a gyengeség. Vagy az izomgörcsök, mint például az éjszakai lábikragörcs, mely egy jellegzetes tünete a magnéziumhiánynak.

A banán jótékony hatása rendkívüli, rendszeres fogyasztásával rengeteg jót tehetünk a szervezetünknek, nemcsak a benne található magnéziumnak köszönhetően.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom