Banán összetevői

A banán összetevői között számos hasznos vitamin, rost és ásványi anyag is szerepel. Igazán egészséges gyümölcs, egy energiabomba a szervezet számára. A banán jótékony hatása köztudott, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Azonban fontos azt is tudni, hogy más hatása van a sárga, barna foltos, vagy a zöld banánnak. Főleg fennálló cukorbetegség, vagy fogyókúrás étrend beiktatásánál lehetnek ezek hasznos információk. Azt is érdemes lehet tudni, hogy bár nagyon ritkán, de a banán allergiát is okozhat. Ez elsősorban keresztallergiaként szokott felmerülni. Viszont az vitathatatlan, hogy a banán vitamin- és ásványi anyag tartalma rendkívül gazdag, mely e népszerű gyümölcs nagy előnye is.

Banán összetevői – vitamin tartalma

Számos vitamin megtalálható benne, többek között: A-, B-, C-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek, hogy kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak legyünk.

A K-vitaminnak elsősorban a csontképződésben van fontos szerepe, ugyan így a kalciumnak, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben, még ha nem is olyan mértékben, mint a cékla, vagy akár a dió esetén.

A banán ásványi anyag tartalma

Az alábbi ásványi anyagok, nyomelemek, hasznos összetevők találhatók benne:

  • kálium – 10 dkg banán 500 mg káiumot tartalmaz, mely szükséges a sejtek megfelelő működésének biztosításához. Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm.
  • nátrium – magas kálium és alacsony nátrium tartalma segít megőrizni a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát
  • magnéziuma banán magnézium tartalma igen magas, több mint háromszorosa a narancs, vagy paradicsom esetében a magnézium tartalmának. A magnéziumra szükség van a csontozat és az izomzat fejlődéséhez, növekedéséhez.
  • foszfor – a magnéziummal együtt szerepet játszik a csontok, izmok, idegek működésében és növekedésében
  • vas – segítségével a vérszegénység kialakulása is csökkenthető. A banánban 0,3 mg vas található 10 dkg-ban. A lencse 5, vagy például a körte 1,9 mg-ot tartalmaz.
  • rost tartalma – segíti a különféle emésztési problémák, székrekedés megszüntetését. Serkenti és normalizálja a belek működését, ezáltal megelőzve különféle gyomor problémák kialakulását.
  • antioxidánsok – segítségükkel csökkenthető a veserák kialakulásának kockázata

A banánhéj összetevői

Sokan nem is gondolják, hogy a banánhéjában is mennyi vitamin található melyet, ha nem dobunk el, számos módon fel is használható. Indiában és a Karib-tenger térségében a banánhéj a helyi konyha szerves részét is képezi. A banánhéjban található rostok ugyanis segítik a megfelelő bélmozgást, csökkentik a koleszterinszintet, és védenek az esetlegesen fellépő szívproblémák ellen. A benne található magnézium-, kálium-, C- és B6-, valamint B12-vitamin-tartalma is jelentős.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom