Banán pálinka

Tényleg létezik banán pálinka? A válasz: Igen, még ha nem is helyes pálinkának hívni, mivel tulajdonképpen egy gyümölcspáraltról van szó. Mi is ez tulajdonképpen és hogyan jutott eszébe bárkinek is a banánból, vagy egyéb egzotikus gyümölcsből, vagy akár zöldségfélékből pálinkát főzni? 

Ehhez talán a paradicsom pálinka történetéig vissza kell mennünk. Történt ugyanis, hogy az 1940-es évek végén az ország egyes részeiben olyan nagy mennyiségű paradicsomot termesztettek, hogy az eladhatatlanná és feldolgozhatatlanná vált. Így merült fel a gondolat, hogy lehet-e vajon szeszt főzni a paradicsomból. A gondolatot tett követte, így elkezdték a gyors kísérletezést. Mely olyan jól sikerült, hogy egy mázsa jól beérett paradicsomból több mint három liter ötvenszázalékos, kellemes ízű pálinkát sikerült előállítani, így nem veszett kárba a termés. A paradicsom pálinkát azóta is főzik számos egyéb zöldségfélével együtt.

Banán pálinka jellemzői

Itt érdemes tisztázni, hogy nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Miért fontos ez? Pálinka ugyanis csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, medvehagyma, vagy akár paradicsom, ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk.

Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik. De bármilyen meglepő még virágokból, levendulából és bodzavirágból is készítenek párlatot.

Szóval aki a hagyományos szilva-, barack-, alma-, vagy körtepálinkán túl keres különleges ízeket, egészen biztosan sok furcsaságot fog találni. Érdemes keresgélni, mert számos kuriózumot találhatunk a különböző főzdék palettáján.

A banán párlatában a karamellízű érett banán tónusai követhetők nyomon, melyet a sült banán és a banánchips illata jellemez. Igazi különlegesség, melyet, ha lehetőségünk van megkóstolni, ne hagyjuk ki!

https://www.palinka-patika.hu/zoldsegparlatok.html

Címlap kép: Pálinka (Forrás: https://www.palinkascimke.eu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom