Banán szénhidrát

A banán szénhidrát tartalma igen magas a gyümölcsök között. A szénhidrátok biztosítják a szervezet működéséhez szükséges megfelelő energiát, és szénhidrát szükséges gyakorlatilag minden fizikai tevékenységhez.

A szénhidrátok szinte kizárólag növényi forrásokban találhatók meg, például gyümölcsökben és zöldségekben, magvakban, borsófélékben és babfélékében. A tej és a tejtermékek az egyetlen olyan állati forrású tápanyagok, amelyek jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak.

Szénhidrátok csoportosítása

A szénhidrátok 2 nagy csoportba sorolhatók:

  1. egyszerű szénhidrátok (pl. méz, fruktóz)
  2. összetett szénhidrátok (gabona, keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek)

Érdemes korlátozni az egyszerű szénhidrátok bevitelét az összetett szénhidrátok javára, de különbséget kell tenni az egyes szénhidrátok között abban is, hogy a szervezet azt milyen gyorsan tudja cukorrá alakítani. Milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg egy adott élelmiszer a vércukorszintet? Mely élelmiszerek szívódnak fel lassan a szervezetben, és mely élelmiszereket érdemes fogyasztani, hogy elkerüljük például a cukorbetegséget, magas vérnyomást, magas koleszterinszintet. Ezekre a kérdésekre ad választ a glikémiás index.

Glikémiás index

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

A banán glikémiás indexe: 50-52.

Banán szénhidrát tartalma

A banán szénhidrát tartalma: 23g CH/100g egész, hámozatlan gyümölcs esetén. Ez önmagában azt jelentheti, hogy egy fogyókúrás étrend mellett alig ehetünk belőle, ugyanis egy szép nagy banán kb. a teljes ebédünk szénhidrát-tartalmát képviseli.

A zöld banán szénhidrát-tartalma rezisztens, ‘ellenálló’ keményítőként van jelen. Ebben a formában nehezen emészthető, inkább élelmi rostként funkcionál a belekben: fokozza a teltség érzetet, segíti az emésztést, de nem hasznosul tápanyagként. Az érési folyamat során enzimek cukrokra bontják, így minél érettebb a banán, annál több benne a cukor (főleg fruktóz és glukóz) és annál gyorsabb lesz a felszívódásuk is.

Banán kalória tartalma

A banán kalória tartalma meglehetősen magas, nem tartozik az alacsony kalória tartalmú gyümölcsök közé, mint például az uborka, citrom vagy a narancs. De mivel remek energiapótló, akár a nassolásokat is kiválthatja, főleg egy remek banánchips megoldással is.

Ha hirtelen megéhezünk, elég, ha megeszünk egy banánt, ami reggelire, vagy tízóraira is kiváló. Ezzel nemcsak az éhségünk csillapodik, hanem a szervezetünk számára fontos tápanyagok jelentős részét is pótoltuk.

Egy normál méretű banán körülbelül 105 kalória. Összehasonlításként egy közepes méretű körte kb. 100 kalória, egy normál méretű alma mindössze 50 kalória.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom