Banán tápérték

A banán tápérték tekintetében egy nagyon különleges gyümölcs, hiszen akár az étkezéseket is kiválthatja. Mivel kiváló természetes energiaforrás, ráadásul egész évben könnyedén hozzá lehet jutni. A banán értékes tápanyagtartalma miatt-aminosavak, keményítő, vitaminok és ásványi anyagok, flavonoidok-egyértelműen a változatosan összeállított étrend egyik fontos gyümölcsének tekinthető. 

A banán ugyan kalóriadús gyümölcs, de kevés zsírt tartalmaz. Ugyanakkor igen gazdag jótékony hatású antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Éppen ezért még a fogyókúrás étrendekbe is beilleszthető, sőt létezik banán diéta is. Remek energiapótló, akár a nassolásokat is kiválthatja, mivel édes íze miatt pótolhatja a cukros nassolni valókat.  Nagyon jó megoldás a nassolás kiváltására például a banánchips elkészítése is.

Mennyi a banán tápérték?

Egy közepes méretű banánban körülbelül 105 kalória van, melynek a többsége kb. 23,8 g szénhidrátból, azaz gyors felszívódású gyümölcscukorból származik. Fehérje ebből 1,3 g és 0,4 g zsír. A banán az egyik legmagasabb szénhidráttartalmú gyümölcs. A banán húsa rendkívül könnyen emészthető. Fruktózt és szacharózt tartalmaz, melyek fogyasztás után azonnal energiával tölti fel a szervezetetezért fogyasztják előszeretettel a sportolók, és ezért iktatják be az alacsony súlyú gyermekek étrendjébe. Összehasonlításképp egy normál narancs 47 kalória, mely kifejezetten kalóriaszegénynek számít, talán csak a citrom és az uborka kalória tartalma alacsonyabb. De egy közepes méretű alma körülbelül 50, míg ugyanekkora körte 100 kalóriát tartalmaz.

Banán vitamin tartalma

A banánban megtalálható a kalcium, kálium, foszfor, vas, A-, B-, és C-vitamin, továbbá nyomelemeket, valamint a glukóz feldolgozásához szükséges enzimet is tartalmaz, mely enzim elősegíti az agyműködést. Ezenkívül magas a rosttartalma mely az egészséges bélműködésnél segít.

Sok olyan polifenol antioxidánst tartalmaz, mint a lutein, a zeaxantin, az alfa-és a béta-karotin. Ezek az anyagok védik a szervezetet az oxigén szabad gyökök, valamint a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában. Valamint az öregkori látásromlás csökkentésében is.

A fogyókúráknál nem éppen ez a leghasznosabb gyümölcs. A dietetikusok egyébként sem csak a táplálkozásban látják a megfelelő hosszútávú megoldásokat az ideális testsúly elérésében. Sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást, a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket, és teljes életmódváltást, amely persze magába foglalja a rendszeres testmozgást is.

https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/banan-kaloria.php

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom