Banán vitamin

A banán vitamin tartalma meglehetősen magas, ezért is egy nagyon egészséges gyümölcs. Ez köztudott, azonban az nem, hogy mennyire az. A banán ugyanis mondhatni egy vitamin-, vagy energiabomba. A banán jótékony hatása rendkívüli, rendszeres fogyasztásával rengeteg jót tehetünk a szervezetünknek. Ez a tápláló gyümölcs fontos az aktív életmódot folytatók számára is, hiszen akár egy energiaszelettel is felér. Ráadásul számos fontos nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, amik szükségesek a szervezet számára.

Banán vitamin tartalma

Számos vitamin megtalálható benne, többek között: A-, B-, C-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek, hogy kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak legyünk.

A K-vitaminnak elsősorban a csontképződésben van fontos szerepe, ugyan így a kalciumnak, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben, még ha nem is olyan mértékben, mint a cékla, vagy akár a dió esetén.

A banánhéj vitamin tartalma

Sokan nem is gondolják, hogy a banánhéjában is mennyi vitamin található melyet, ha nem dobunk el, számos módon fel is használható. Indiában és a Karib-tenger térségében a banánhéj a helyi konyha szerves részét is képezi. A banánhéjban található rostok ugyanis segítik a megfelelő bélmozgást, csökkentik a koleszterinszintet, és védenek az esetlegesen fellépő szívproblémák ellen. A benne található magnézium-, kálium-, C- és B6-, valamint B12-vitamin-tartalma is jelentős.

  • Fényessé teszi a hajat

A banánhéjban található lutein és kálium a hajszerkezet javítására, a haj természetes fényének visszaadására ideális megoldást jelenthet.

  • Üdévé teszi a bőrt

Antioxidáns hatásának és magas víztartalmának köszönhetően hidratálja a bőrt és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben.

  • Természetes fogfehérítő

Belső oldalát a fogakhoz dörzsölve fejti ki ezt a hatását.

  • Enyhíti a fejfájást

Ha a homlokunkhoz dörzsöljük a fejfájást enyhítő hatása érvényesül.

Banánhéj egyéb felhasználási módjai

A banánhéj még számos helyen hasznosítható, kár lenne egyből kidobni. Íme néhány:

  • banánhéj belső része segít tisztán és fényesen tartani a bőrcipőket
  • alkalmas az ezüst tisztítására is
  • jól használható komposztban
  • készíthető belőle tápoldat, akár rózsa alá, de egyéb növények földjébe is

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom