Banán

A banán a napfény ízét idézi finom, édes, semmihez sem fogható ízvilágával, mely hamar a babák kedvenc ételévé is válik. Ez a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után. Csaknem 1000 fajtája létezik a világon. A trópusokon élő lágyszárú, bár sokszor fatermetű növény, melynek termését – amely valójában bogyótermés – világszerte fogyasztják.

Miért görbe ez a népszerű gyümölcs?

Ez az ízletes, finom gyümölcs azért görbe, mert a kis banánok – melyek még egyenesek – eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek.

Ez egy rendkívül gyorsan fejlődő növény. Növekedése során törzse koncentrikus körökben elhelyezkedő levélhüvelyekből alakul ki. A növény élete során akár 40 levélhüvely-törzset is növeszthet. Virágzástól szüretig a fajtától függően 80-180 nap telik el.

Honnan származik a banán?

Nagyjából i. e. 8000 környékén kezdték el a banánt háziasítani Új-Guinea területén. Ezt követően termesztésével egész Dél-kelet-Ázsia és a Csendes-óceáni szigetvilág jelentős része is megpróbálkozott. Európai áttörésre azonban a 11. századig kellett várni, amikor a ez a tápláló gyümölcs megjelent a mór uralom alatt lévő Spanyolországban, s innen terjedt tovább a kontinensen.

Napjainkban a legnagyobb banánültetvények a Közép-Keleten és Dél-Amerikában találhatóak, főleg Costa Rica, Guatemala, Honduras, Ecuador, Panama, ahol az államok fő bevétele is a banán exportból származik. Ecuador a világelső a banán exportban. A banánoknak az ideális átlaghőmérséklet a 26,7 °C és az átlagos havi csapadékmennyiség 100 mm. A minimum és maximum napi hőmérséklet: 22-32 °C között van, de persze ez is a fajtától függ. Vannak fagytűrő banánok is. A banánok élőhelyén a száraz évszak normál körülmények között nem tart 3 hónapnál hosszabb ideig.

Banán vásárlása, tárolása

Bármilyen sérülésmentes, foltmentes példány megvásárolható, az sem jelent problémát, ha zöldes, éretlen külsejű a gyümölcs. Érdemes azonban a foltmentes héjjal rendelkező banánokat megvásárolni.

A szürkés héjú, tompa fényű gyümölcsöket túlhűtötték, ezeket érdemes elkerülni. Ugyanis elképzelhető, hogy előbb rohad meg, mint hogy utó érne a konyhai tartóban. Az éretlen példány ne kerüljön hűtőbe, ugyanis szobahőmérsékleten beérik, a hideg pedig gátolja az érés folyamatát. Az érett banánok tárolására azonban épp ezért ideális megoldás a hűtőszekrény.

Zöld, még éretlen banánokból úgy lehet a leggyorsabban érett példányokhoz jutni, ha azokat almával, vagy paradicsommal összezárjuk egy papír-, vagy műanyag zacskóban és a konyhapulton hagyjuk őket.

A banán jótékony hatása a szervezetre belülről, de haj-, és bőrápolásban akár kívülről is érvényesül. Már napi 1 banán fogyasztásával érezhető a hatása. Azonban ezt a mennyiséget nem érdemes túllépni, mert a banán kalória tartalma és a cukortartalma is meglehetősen magas. Ennek ellenére fogyókúrás étrendbe beépíthető, sőt létezik banán diéta is. A felhasználása is igazán sokoldalú, bár elsősorban a banánturmix és a banános süti receptek népszerűek. Ennek ellenére létezik banánlekvár, sőt még banán pálinka is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom