Banánfa

A termő banánfa a trópusokon élő lágyszárú, bár sokszor fatermetű egyszikű növény. Levelei egymásra borulva 3-5 méter magas áltörzset alakítanak ki. Lecsüngő, összetett, látványos fürtvirágzata van, mivel a gyümölcsök közös száron helyezkednek el. Hihetetlen, de csaknem 1000 fajtája létezik a világon. Termését – amely valójában bogyótermés – világszerte fogyasztják. Termése lehet kisebb és hosszabb, szögletes és lekerekített, sárga, vagy akár zöld. A banán gyümölcse görbe, melynek oka, hogy a kis banánok – melyek még egyenesek, eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek.

Banánfa fejlődése

A banán rendkívül gyorsan fejlődő növény. Nyáron átlagosan havi 4 levelet hoznak, míg télen csak havonta egyet. Bár a banán Új-Guinea területéről és a Dél-Kelet-Ázsiai, Csendes-óceáni szigetvilágból származik, manapság a legnagyobb banánültetvények a Közép-Keleten és Dél-Amerikában találhatóak. Jelenleg Ecuador a világelső banánkivitel szempontjából, de Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama és Brazília is az élen jár. A banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után.

Banánfák gondozása

A banánoknak az ideális átlaghőmérséklet a 25-27 °C között van, persze ez a fajtától is függ. Vannak fagytűrő banánok is. A banánok élőhelyén a száraz évszak normál körülmények között nem tart 3 hónapnál hosszabb ideig. A banán trópusi növény, amelyet a terméséért termesztenek, de hazánkban, a mi éghajlatunkon a különleges akár két méteres leveli miatt tartjuk. Ugyanis sajnos itthoni körülmények között a banán virágot és termést is csak ritkán hoz. Banánt nyáron kint a kertben, télen pedig egy üvegházban vagy télikertben érdemes tartani.

Nyáron öntözzük rendszeresen, akár hetente a földjét, de télen, amikor nyugalomba vonulnak, az öntözésüket jelentősen csökkenteni kell, mert a túlöntözés következtében a növény gyökere megrothadhat, de akár a teljes növény pusztulását is okozhatja. Érdemes összegyűjtött esővízzel, vagy desztillált vízzel öntözni, időnként vízzel megpermezni őket, esetleg a levelüket nedves ruhával is le lehet törölgetni. Ezzel sokat tehetünk azért, hogy a kártevők megjelenését megelőzzük.

Banánfa fajták

Törpebanán

A törpebanán mindössze 1,5 méter magasra nő meg, mely akár szobában is tartható. Gyümölcse ehető, amely mindössze 7-10 cm nagyságú. Pink banánnak is nevezik, mivel a levél erezete és a termése is rózsaszín színű. A törpe banánt is kitehetjük nyáron a kertbe, napos meleg helyre, sőt akár télen is kint maradhat, ha védett helyen takarással átteleltethető. Télen csökkentsük le a locsolás mennyiségét, és csak akkor öntözzük a szobában, ha a földje kissé már száraz. A leveleit érdemes időközönként megnedvesíteni egy virágpermetezővel, és párásítani körülötte a levegőt. A meleg, nedves, magas páratartalmú helyeken igen gyorsan növekszik.

Télálló banán

A télálló banán 4-5 méter magasra is megnőhet. Sajnos a télálló banán sem bírja a hideg teleket, ha nincs kellőképp védve a téli fagyoktól. Ősszel már csökkenteni kell az öntözését, majd a dézsás növényt fagyvédett helyre kell állítani. A szabadföldben nevelt banánt is érdemes ősszel egy nagyobb dézsába átültetni, és így bevinni egy téli helyre.

A télálló banánfákat érdemes a tél beállta előtt visszavágni, kb. 60 cm magasan vagy lombját összekötözni, és a gyökerét 30-40 cm vastagon betakarni falevéllel vagy szalmával. Március végén április elején újra kihajt a növény, ha megfelelően volt védve a gyökere hidegtől. Ha szükséges tavasszal friss, tápoldatozott földbe átültethető. Ilyenkor már folyamatosan igényli az öntözést is.

A fiatal és kis méretű banánfát érdemes évről évre átültetni egyre nagyobb cserépbe, ha pedig már nem lehetséges az átültetés a felszíni talajcserét kell rendszeresen elvégezni. Érdemes a szabadba kitett növénynek, árnyékos, szélvédett helyet keresni, mert az erős napsütés kiégeti a leveleit.

A banánt nagyon könnyen tudjuk szaporítani, ha a kis sarjnövényeket leválasztjuk, és elültetjük egy kis méretű cserépbe.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom