Tartalomjegyzék
A banánhéj rendszerint a kukában (jobb esetben a komposztban landol) miután elfogyasztjuk, pedig legalább olyan hasznos, mint maga gyümölcs. Egyedül a banánon is meg lehetne élni, hiszen gyümölcs létére teljes értékű élelemként tartják számon. Mivel jelentős energiaforrás, számos rendkívül fontos nyomelem és ásványi anyag megtalálható benne, az A-, C-, E-, K-vitaminok mellett tartalmazza az összes B-vitamint is.
A banánhéj vitamin tartalma
A héjának sem kell szégyenkeznie, hiszen a banánban lévő kálium 40 százalékát a burkolata tartalmazza. Ezenkívül bőven található benne vas, magnézium, de jelentős a C-, az A-, a B6- és a B12-vitaminkészlete. Bővelkedik még hasznos polifenolokban és karotinoidokban és gazdag rosttartalma gondoskodik a megfelelő bélmozgásról, de csökkenti a koleszterinszintet is. Mivel kalóriát egyáltalán nem tartalmaz, diétabarát éteknek mondható.
Banánhéj felhasználása
Sokan nem is gondolják, hogy a banánhéj, melyet, ha nem dobunk el, számos módon fel is használható. Indiában és a Karib-tenger térségében a banánhéj a helyi konyha szerves részét is képezi. A banánhéjban található rostok ugyanis segítik a megfelelő bélmozgást, csökkentik a koleszterinszintet, és védenek az esetlegesen fellépő szívproblémák ellen. A benne található magnézium-, kálium-, C- és B6-, valamint B12-vitamin-tartalma is jelentős.
Banánhéj felhasználása a szépségünkért:
- Fényessé teszi a hajat
A banánhéjban található lutein és kálium a hajszerkezet javítására, a haj természetes fényének visszaadására ideális megoldást jelenthet.
- Üdévé teszi a bőrt
Antioxidáns hatásának és magas víztartalmának köszönhetően hidratálja a bőrt és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben.
- Természetes bőrápoló
Vitamin- és ásványianyag-készletével kiválóan ápolja a bőrünket, különösen a száraz könyökre, berepedezett sarokra van jó hatással.
- Pattanások ellen
A benne található C- és E-vitamin, illetve kálium, cink, vas és mangán megnyugtatják a gyulladt bőrt, és csökkentik a pattanások kialakulását. A banáhéjban lutein és karotinoid is van, ezek zsírban oldódó összetevők, melyek szintén csökkentik a gyulladást és a pattanások mennyiségét.
- Hegek halványítására
Csökkenti a bőr különböző irritációit, mint a duzzanat, a pirosság és a hegesedés. Észterezett zsírsavakat is tartalmaz, melyeket különböző kenőcsökhöz is felhasználnak, hogy halványítsák a hegeket.
- Természetes fogfehérítő
Szalicilsav-tartalmával kíméletesen távolítja el a lepedéket, a kávé és a tea okozta barnás színezetet. Ehhez naponta kétszer alaposan dörzsöljük át frissen mosott fogainkat a banánhéj belső felével.
Banánhéj felhasználása a jobb közérzetért:
- Fejfájás enyhítésére
Ehhez érdemes a fagyasztóban lehűteni a banán háját és utána tenni a homlokra, vagy a tarkóra, hogy csökkentse a fájdalmat. Ez a hatása a kálium tartalmának köszönhető. Addig érdemes ott tartani, amíg fel nem melegszik.
- Folttalanításra
Összetintázott kezünket könnyedén folttalaníthatjuk a segítségével.
- Csípésekre
Ugyanis szúnyog- és egyéb rovarcsípések viszketését is enyhíti.
- Szálka kiszedéshez
A banánhéj bővelkedik enzimekben, melyek segítségével a bőrbe került szálkát vagy üvegszilánkot könnyedén a bőr felszínére húzhatjuk, majd innen egy csipesz segítségével már könnyedén eltávolíthatjuk.
Banánhéj egyéb felhasználási módjai
A banánhéj még számos helyen hasznosítható, kár lenne egyből kidobni. Íme néhány:
- banánhéj belső része segít tisztán és fényesen tartani a bőrcipőket
- alkalmas az ezüst tisztítására is
- jól használható komposztban
- készíthető belőle tápoldat, akár rózsa alá, de egyéb növények földjébe is
Tápoldat az alábbi módon készíthető belőle:
A banánhéjat rakjuk dunsztosüvegbe, öntsünk rá vizet és hagyjuk legalább egy éjszakán át állni – növényeinket öntözzük rendszeresen ezzel a tápanyagban gazdag vízzel. A héjat többször is fel tudjuk használni, ha lefogyott róla a víz, öntsük fel újra, álljon megint egy éjszakát, és újra öntözhetünk vele. De a felaprított banánhéjat a földbe keverve is táplálhatók a vetemények, hiszen rengeteg olyan vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amely erősíti a növény gyökereit.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán
Vissza a kategória cikkeihez