Tartalomjegyzék
Banánlekvár általában akkor készül, ha nagyobb mennyiségű túlérett banánnal rendelkezünk, vagy csak a zöldségesnél láttunk nagyon jó áron és vétek lenne ott hagyni. Ilyenkor, ha már nem szeretnénk belőle banán turmixot készíteni, akkor jönnek elő a jobbnál jobb banános süti és muffin receptek, de még a banánlekvár lehetősége is. Mivel a banán nem kifejezetten lédús, így a belőle készült lekvár vagy dzsem is nagyon hamar elkészül. Rendkívül ízletes, igazi különlegesség, mely kiváló sütemény, fánk, palacsinta ízesítésére, de még ajándéknak is készíthetjük. Főleg miután igen kevesen ismerik, igazi kuriózum! Egy csinos üvegbe rakva, szép anyaggal a tetején már mehetünk is vele vendégségbe.
Banánlekváros recept
Hozzávalók:
- 3 kg érett banán (héja nélkül kb. 220 dkg
- 3 kávéskanál citromsav
- 30 dkg cukor
- 3 db 7 dl-es befőttes üveg
Banánlekvár elkészítése
- Először a banánokat meg kell pucolni.
- Majd egy nagyobb edényben krumplitörővel, vagy villával pépesre kell törni.
- Hozzá kell adni a citromsavat és a cukrot és azzal még tovább kell kevergetni, nyomkodni.
- Feltesszük a tűzre főni és folyamatos keverés mellett, forrástól számítva körülbelül 30-40 percig főzzük. Addig kell főzni, ameddig jó sűrű nem lesz.
- Az előzőleg alaposan átmosott, kifertőtlenített befőttesüvegekbe kell szedni egy merőkanál és tölcsér segítségével.
- Majd gyorsan, szorosan rá kell zárni a tetőket és 5 percre fejre állítjuk őket és visszafordítva száraz dunsztba tesszük.
- Ott hagyjuk kihűlni. Ez akár 1 nap is lehet.
- Ha kihűlt, mehet a kamra polcára.
Érdemes többször is készíteni az év során, ha kedvező áru, nagyobb mennyiségű érett banánhoz jutunk. Kisebb mennyiség esetén inkább a sütemények élveznek elsőbbséget. Bár érdemes lefagyasztani is banán karikákat, mivel akkor sokkal egyszerűbben készíthető akár banán fagyi is. Banánból is számos finomság, édesség kerülhet az asztalra, érdemes kísérletezni vele.
https://nemzetiparkitermek.hu/termek/gyumolcslekvarok/
Vissza a kategória cikkeihez