Cavendish banán

A Cavendish banán a legelterjedtebb banánfajta a világon, és számos fontos jellemzővel rendelkezik. A fajta eredetileg a Fülöp-szigetekről származik, és a Musa acuminata fajta egyik változata. A Cavendish banán trópusi és szubtrópusi éghajlaton terem legjobban, ahol meleg és nedves időjárás jellemző. A banán nagyon népszerű és tápláló gyümölcs az egész világon. Hiszen magas a kalória tartalma és számos vitamint– ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzésért.

A Cavendish banánt széles körben termesztik a világ különböző részein, beleértve Délkelet-Ázsiát, Ausztráliát, Észak- és Dél-Amerikát, Afrikát és más trópusi régiókat. Ecuador jelenleg a legnagyobb termelője a Cavendish banánnak.

Chatsworth-ban – az Egyesült Királyság középső részén – 1830 óta termesztik, azóta, amikor a főkertész, Joseph Paxton hozzájutott egy Mauritiusról importált példányhoz. A gyümölcsöt Musa Cavendishii-nak nevezte el a munkaadóiról (Cavendish a Devonshire-i hercegek és hercegnők családneve). A Derbyshire megyében található Chatsworth House, ahol a banánokat termesztik, egy híres angolországi kastély és turisztikai látványosság is.

A Cavendish banán jellemzői

A Cavendish banán jellemzői közé tartozik a közepes méretű, hosszúkás forma és a sárga héj. Gyümölcse édes, lágy textúrájú és jellegzetes banánízzel rendelkezik. A termesztés során gondoskodni kell a megfelelő víz-, tápanyag- és hőmérsékleti feltételekről, valamint a növény védelméről a betegségek és kártevők ellen. Ennek a fajtának az esetében is fennállhatnak betegségek, például a Panama-betegség, amely komoly károkat okozhat a növényállományban. Ezért fontos az oltás és más védelmi intézkedések alkalmazása a növények egészségének megőrzése érdekében.

Fogyasztása, feldolgozása

Ez a banán fajta is számos különböző formában fogyasztható. Leggyakrabban frissen fogyasztjuk, nyersen turmixokban vagy gyümölcssalátákban. Továbbá használják desszertekben, turmixokban, süteményekben és fagylaltokban is. Nagyon tápláló, gazdag káliumban, C-vitaminban és rostokban.

Fontos konyhai alapanyag az egész világon. Leggyakrabban sütemény, desszert, péksütemény, különböző szósz, püré készül belőle, de lekvár, chips és akár pálinka is. Számos országban a levelét és a héját is felhasználják.

Vásárlása

Ezzel a fajtával találkozhatunk legtöbbet az élelmiszerüzletek polcain. Érdekességként említhető, hogy a Cavendish banán vált az egyik legelterjedtebb banánfajtává a kereskedelemben. Ennek oka pedig az, hogy a korábbi legnépszerűbb fajtát, a Gros Michel banánt megtizedelte a Panama-betegség.

Ez vezetett a Cavendish fajta elterjedéséhez és a globális banánpiac dominanciájához. Ugyanis ez a fajta immunis volt a Gros Michel fajtát megtámadó gombabetegséggel szemben. Azonban napjainkra ennek a fajtának is a megszűnése is fenyeget. Mivel a Panama betegség is új törzset kezdett kifejleszteni. Ez a gomba pedig még veszélyesebb, mint a korábbi volt.

 https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom