Tartalomjegyzék
A banánt nem csak ízesítésre, de édesítésre is használhatjuk, és remek alapanyag cukormentes desszertek készítéséhez is. Ez a diétás cukormentes banánkenyér zabpehellyel készül, így gluténmentes, zsiradék és laktóz sincs benne, egy igazán fitt recept.
Diétás cukormentes banánkenyér recept
Hozzávalók:
- 16 dkg aprószemű zabpehely (ha gluténmentesre akarod, akkor gluténmentes változatot vásárolj)
- 3 db nagyobb érett banán
- 20 dkg cukkini
- 2 db tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál facsart citrom friss leve
- 2 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt fahéj (elhagyható)
Diétás banánkenyér elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Bélelj ki sütőpapírral egy 25×10 centiméteres sütőformát.
- Reszeld le a cukkinit.
- Tedd a zabpelyhet egy aprítógépbe, és aprítsd kb. 20-30 másodpercig. A lényeg, hogy ne maradjanak túl nagy darabok benne. Keverd hozzá a száraz hozzávalókat, szódabikarbónát, sót, fahéjat, és pörgesd át még egyszer, hogy átkeveredjenek.
- Tedd a banánokat egy tálba, és egy villával törd össze.
- Keverd hozzá a tojásokat, vanília kivonatot, citromlét, és a reszelt cukkinit a levével együtt.
- Öntsd a zabpelyhes keveréket a banános masszához, és egy spatulával keverd át.
- Öntsd a diétás banánkenyér masszáját a sütőformába, és egyengesd el.
- Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig.
- Ekkor takard le alufóliával, és süsd még 10-15 percig a cukormentes banánkenyeret.
- Ellenőrizd tűpróbával, hogy megsült-e. Ha kész, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni legalább fél óráig.
- A sütőpapír segítségével vedd ki a sütőformából, szeleteld fel és már fogyaszhatod is!
Tippek a diétás banánkenyérhez:
A tésztájába keverhetsz magvakat, például durvára vágot diót, mogyorót, mandulát vagy cukormentes csokidarabokat is.
Ha édesebbre szeretnéd, akkor édesítőszert is tehetsz még bele a banán mellé. A recept eredetileg a fittmagazin.hu weboldalon jelent meg és a szerző engedélyével lett.