Főzőbanán

A főzőbanán (angolul: cooking plantain vagy simplemente plantain, spanyolul: plátano de cocinar vagy simplemente plátano) egy olyan banánfajta, amelyet általában főzésre vagy sütésre használnak, és kevésbé fogyasztanak nyersen, mint a hagyományos édes banánt. Nem azonos a még éretlen zöld színű banánnal. Afrikából terjedt el, ahol zöldségként úgy használják, mint Európában a krumplit. Afrikában és a trópusokon is a főzőbanán alapélelmiszer, éppen ezért a felhasználása olyan, mint Európában a krumplit.

A főzőbanán eredete és terjedése

A főzőbanán a trópusi régiókban, különösen Afrikában, Dél-Amerikában és a Karib-térségben őshonos. Azonban ma már számos más országban is termesztik, beleértve az Amerikai Egyesült Államokat, Angliát, Németországot és más európai országokat is.

Különbségek a hagyományos banánnal szemben

A főzőbanán különbözik a hagyományos édes banántól több szempontból. Itt van néhány fontos különbség:

  • Cukortartalom: Sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos banán. Az íze emiatt inkább nyers, zöldséget idéző. Alacsony cukortartalma miatt diétázók étrendjébe is kiváló választás. Ráadásul magas a B- és C-vitamin tartalma. Valamint sok káliumot és pektint is tartalmaz.
  • Keményítőtartalom: A főzőbanán sokkal magasabb keményítőtartalmú, mint a hagyományos banán. Ez azt jelenti, hogy kevésbé édes és keményebb textúrájú, és inkább hasonlít egy zöldségre, mint egy édes gyümölcsre. Éppen ezért nyersen nem alkalmas fogyasztásra. Magas keményítőtartalma miatt hőkezelése szükséges. Így ez a fajta kiválóan alkalmas grillezésre, sütésre, főzésre.
  • Érettség: általában zöld vagy sárgászöld állapotban használják, amikor még nem érett meg teljesen. Érett állapotban sárga vagy fekete lehet, de ilyenkor már nem alkalmas főzésre vagy sütésre.

A főzőbanán felhasználása

Míg a hagyományos banánt gyakran nyersen fogyasztják, a főzőbanánt általában főzik, sütik vagy pörkölik. Ezt azért teszik, mert a keményítőtartalma miatt nyersen fogyasztva nem ízletes, kemény és keményítős marad.

Elkészítési módok

Elkészítése előtt ugyanúgy meg kell mosni és hámozni, mint a krumplit. A főzőbanánt különböző módon lehet elkészíteni. Számos recept alapanyaga ez a fajta banán.

Néhány elterjedt módszer a következő:

  1. Sült főzőbanán: A főzőbanánt szeletekre vágják, majd forró olajban kisütik. Így a főzőbanán szeletek aranybarnára pirulnak és kívül ropogósak lesznek.
  2. Párolt főzőbanán: A főzőbanánt párolhatják is. Ehhez a zöld vagy sárgászöld főzőbanánokat héjastul egy gőzölőbe helyezik, majd párolják, amíg megpuhulnak. Így a megőrzi formáját és textúráját, de puhábbá válik.
  3. Főtt főzőbanán: A főzőbanánt vízben vagy sós vízben is megfőzhetjük. Ehhez a főzőbanánt szeletekre vágják, majd forró vízben vagy sós vízben főzik, amíg megpuhulnak. Ezzel a módszerrel puha és krémes lesz.
  4. Banánchips: Készítenek belőle banán chipset és banánpürét egyaránt.

Főzés előtt meg kell mosni és meghámozni, hasonlóan a krumplihoz. Számos receptben fontos összetevőként szerepelnek.

Összességében a főzőbanán sokoldalúan és széles körben használt alapanyag a különböző konyhákban. Egyedi ízük és textúrájuk megkülönbözteti őket az édes banántól. Remekül illik répa, cékla, zeller, sütőtök, édesburgonya, burgonya, rizs, hal vagy baromfi mellé.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom