Indián banán

Az Indián banán vagy más néven Pawpaw (kiejtése Paupau) az Annonaceae családjába tartozik. Ez a lombhullató, akár nyolcméteres magas fa Észak-Amerika keleti részről származik. A neve botanikailag félrevezető, és valószínűleg a kreatív marketing szakemberek találmánya. A gyümölcs ugyanis sima, zöldessárga héjával kevésbé hasonlít banánra. Inkább papayára emlékeztet és sárga, krémes gyümölcshússal rendelkezik.

Ez a növény főként Észak-Amerikában, különösen a keleti régiókban honos, ahol régóta kedvelt és termesztett gyümölcs. Európában kevésbé elterjedt, és a friss gyümölcs elérhetősége korlátozott lehet. Azonban néhány specializált piac vagy üzlet esetleg importálhatja vagy termesztheti ezt a gyümölcsöt.

Indián banán jellemzői

Az Indián banán fákra vonatkozó specifikus termesztési információk eltérőek lehetnek a különböző régiókban. Viszonylag lassú növekedésű fa (kb. 30 cm évente), amely ideális esetben mérsékelt éghajlaton, jó vízelvezetésű, homokos talajban és napos vagy félárnyékos helyen fejlődik. A homokos talajt érdemes komposzttal gazdagítani. Megfelelő feltételek mellett nagy (kb. 20 cm hosszú) leveleket fejleszt, melyek aranysárgára változnak ősszel.

Virágai májusban jelennek meg. Gyümölcsei augusztustól október elejéig érnek. Fagyálló növény, mely tolerálja akár -25 Celsius-fokos hőmérsékletet is. Ültetés ősszel vagy kora tavasszal történhet. A termés elérése éveket igényelhet, és a megfelelő porzás érdekében érdemes több fát ültetni.

Azonban fontos tudni, hogy a növényre vonatkozó specifikus termesztési információk eltérőek lehetnek a különböző régiókban.

Felhasználása

A gyümölcs húsa nagy, korong alakú, barna-fekete magokkal van átszúrva, és ízében egy trópusi gyümölcskoktélt idéz fel. Ugyanis benne van a banán, az ananász, a mangó és a vanília íze is. Rendkívül aromás, édes ízű. A belső részük nagyon puha, krémes állagú, sárga húsú, amelyben nagy, lapos, barna-fekete magok találhatók. Általában kanállal kanalazzák ki.

Jellemzően frissen fogyasztják akár magában, akár gyümölcssalátákban. Kiváló összetevője lehet smoothie-knak és desszerteknek is. Ízletes és egészséges, gazdag C-vitaminban, rostokban és ásványi anyagokban.

Mindenképpen érdemes kipróbálni, ha lehetőségünk adódik rá. Egyedi íze és textúrája miatt nagyon különleges élményt nyújt. Ha érdeklődsz iránta, érdemes keresni specializált piacokat, üzleteket vagy esetleg kertészeteket, ahol elérhető lehet európai régiókban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom