Mire jó a banán

Mire jó a banán? Azt tudjuk, hogy vitaminbomba, és a fáradt, legyengült szervezetet is energiával tölti fel. Azt is, hogy a babáknak az első gyümölcsök között adható hozzátápláláskor. Bár azt talán kevesebben tudják, hogy a banán allergizálhat is. A banán jótékony hatása az, ami inkább köztudott, hiszen számos vitamin és ásványi anyag tartalma igazán szerteágazó, hiszen segítően hat a szerveztre mind belsőleg, mind külsőleg egyaránt.

Őshazájának Új-Guineát tartják, innen került először egész Dél-kelet-Ázsia és a Csendes-óceáni szigetvilág részeire. Majd tovább Amerikába és a XI. századtól Európát is meghódította. Termesztése napjainkban főleg Dél-Amerikában jelentős. Jelenleg Ecuador a világelső exportőr.

De akkor pontosan mire jó a banán?

  • Kedélyállapotot javít

A benne található triptofán nevű aminosav, mely elősegíti a boldogsághormonok termelését a szervezetben, ezáltal javítva a hangulatot, kedélyállapotot. Kiegyensúlyozottá tesz, és csökkenti a szorongást, idegeskedést.

  • Gyorsítja az anyagcsere folyamatokat

Magas rost tartalmának köszönhetően rendkívül jótékonyan hat az emésztési- és székrekedési problémákra, mely által számos betegség megelőzhető. Bár nem mindegy, hogy mely érettségi fokán kerül elfogyasztásra.

  • Védi a szív- és érrendszert

A banán magnézium és kalcium tartalmának együttes hatása csökkenti, a kálium pedig megfelelő szinten tartja a vérnyomást. Ezáltal segítve elő a szív- és érrendszer megfelelő működését.

  • Segítség vérszegénység ellen

Bár nem tartalmaz annyi vasat, mint a cékla, vagy főleg a dió, de a 0,3 mg ami megtalálható 10 dkg banánban, szintén hatásos lehet a vérszegénység ellen is rendszeres fogyasztás mellett.

  • Kiegészíti a fogyókúrát

Az általános vélekedés az, hogy a banán kalória tartalma miatt nem építhető be a fogyókúrás étrendekbe. Ennek ellenére magas víztartalma – 75%-ban tartalmaz vizet – miatt segít a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát fenntartani. Valamint magas rosttartalma miatt a fogyókúrákba is beépíthető. Illetve banán diéta is létezik. Tény, hogy nem mindegy sárga, barna, vagy zöld banán fogyasztása mellett szeretnénk súlyt veszteni. Mert sem a rost-, sem a keményítő, sem a cukortartalmuk nem egyforma.

  • Segít az időskori látásromlás csökkentésében

A látásunkért elsősorban az A vitamin felelős, mely nagy mértékben található a banánban. Napi egy banán fogyasztásával időskori látásromlást is megelőzhetjük, és a szélütés ellen is tehetünk.  

  • Csökkenti a veserák kialakulásának kockázatát

A benne található sok antioxidánsnak köszönhetően a banánfogyasztással a veserák kialakulásának kockázata is csökken.

Banán jótékony hatása külsőleg

De ez a tápláló gyümölcs nemcsak belsőleg hat pozitívan a szervezetre, de külsőleg is segítség lehet, akárcsak az őszibarack

  • Fényessé teszi a hajat
  • Üdévé teszi a bőrt

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom