Mit tartalmaz a banán

Pontosan mit tartalmaz a banán? A banán összetevői között számos hasznos vitamin, rost és ásványi anyag is szerepel. Nagyon tápláló gyümölcs, melynek fogyasztása legyengült állapot esetén, de fizikai megterhelés esetén is igen hatásos. Azon túl, hogy nagyon ízletes, finom gyümölcs, a banán jótékony hatása is közismert. Bár a kalória tartalma magas, rendszeres fogyasztásával számos betegség kialakulása megelőzhető. Cukorbetegek számára inkább a zöld banán fogyasztása javasolt, melynek a cukortartalma kevesebb, mint érett sárga társaié. Bár viszonylag ritkán, de a banán allergiát is okozhat.

Mit tartalmaz a banán?

Magas a vitamin tartalma, hiszen az alábbi vitaminok mind megtalálhatóak benne: A-, C-, K-vitaminok mellett szinte összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok segítenek a vörösvérsejtek kialakulásában, az idegrendszer megfelelő működésénél, Valamint annak hatása, hogy kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak legyünk is rajtuk múlik.

A K-vitaminnak elsősorban a csontképződésben van fontos szerepe, akárcsak a kalciumnak, amit szintén tartalmaz a banán. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van benne, még ha nem is olyan mértékben, mint a cékla, vagy akár a dió esetén.

A banán ásványi anyag tartalma

A banán energiapótló, tápláló, roboráló. Különleges tulajdonsága, hogy különösen gazdag cukrokban. Egyéb hasznos összetevői:

  • kálium – 10 dkg banán 500 mg káiumot tartalmaz, mely szükséges a sejtek megfelelő működésének biztosításához. Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm.
  • nátrium – magas kálium és alacsony nátrium tartalma segít megőrizni a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát
  • magnéziuma banán magnézium tartalma igen magas, több mint háromszorosa a narancs, vagy paradicsom esetében a magnézium tartalmának. A magnéziumra szükség van a csontozat és az izomzat fejlődéséhez, növekedéséhez.
  • foszfor – a magnéziummal együtt szerepet játszik a csontok, izmok, idegek működésében és növekedésében
  • vas – segítségével a vérszegénység kialakulása is csökkenthető. A banánban 0,3 mg vas található 10 dkg-ban. A lencse 5, vagy például a körte 1,9 mg-ot tartalmaz.
  • rost tartalmasegíti a különféle emésztési problémák, székrekedés megszüntetését. Serkenti és normalizálja a belek működését, ezáltal megelőzve különféle gyomor problémák kialakulását.
  • antioxidánsok – segítségükkel csökkenthető a veserák kialakulásának kockázata

Gyógyászati javallatok

Nagyon hasznos mindenféle gyengeség, túlhajszoltság, fizikai- és szellemi túlhajszoltság esetén javasolt a fogyasztása. Ugyanígy a fejlődésben lévők és idősek táplálkozásában is hasznos segítség a szervezet számára, hiszen védi a csontrendszert, de ízületi gyulladás, idegesség ellen is hatásos. Ráadásul nemcsak a gyümölcs, de a banánhéj is sokféle vitamint, ásványi anyagot tartalmaz és számos felhasználási módja van, amiket talán még nem ismerünk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom