Musa Acuminata

A Musa Acuminata a törpe banán (Dwarf Cavendish) egyik ősfaja. A Musa Acuminata mellett más vadbanánfajták is részt vesznek a modern banánfajták kialakításában. Például a törpe banánfajták (pl. Cavendish) kereszteződhetnek a Musa balbisiana nevű vadbanánfajtával is, ami más jellemzőkkel rendelkezik, például vastagabb héjjal.

Így a Musa Acuminata valóban az egyik alapvető fajta a törpe banán (Dwarf Cavendish) genetikájában, amelyet a vadbanán (Musa Acuminata) nemesítésével hoztak létre.

A mai termesztett banánok őse a vadbanán. Napjainkra kétféle ehető banánfaj ismert. Azonban több mint ezer ismert típusa közül a Cavendish nevű banán hódította meg az egész világot. Ma ez adja a banánexport 99 százalékát, és csak néhány régióban fogyasztanak másfajta, keményebb húsú főzőbanánokat. A banánok felhasználása rendkívül sokoldalú, az egyik legnépszerűbb tápanyag a világon.

A törpe banán az egyik legelterjedtebb banánfajta a kereskedelemben. A nemesítés során olyan tulajdonságokat fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik a növény kompakt növekedését, így a törpe banánfák kisebb méretűek és könnyebben kezelhetők, mint a vadbanánfák. Ez a fajta is hozzájárult a hosszabb távú szállítás és az egyszerűbb fogyasztás elősegítéséhez.

Musa Acuminata jellemzői

Nagy méretű, évelő növény, amelyre jellemzők a hosszú, széles levelek. A Musa Acuminata fa akár 6-9 méter magasra is megnőhet. A levelek hossza is jelentős, elérheti a 2-3 métert. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a banánpalánták általában alacsonyabbak, körülbelül 1,5-2 méter magasak. A levelek élénkzöld színűek és hosszúkás alakúak, amelyek a növény törzséből nőnek ki. A növény maga egy törzsből és annak tetején található koronából áll, amelyben a levelek találhatók.

A Musa Acuminata virágzata rendkívül látványos és díszes jelenség. A növény hosszú, felálló száron hozza virágait, amelyeket többnyire sárga vagy zöld színű fürtök alkotnak. Ezek a virágok elrendeződnek a száron, és idővel kinyílnak. A virágok magukban foglalják a termős és terméketlen virágokat.

Gyümölcse a banán, amelyet a legtöbben ismerünk és fogyasztunk. A gyümölcsök hosszúkás alakúak és görbék lehetnek. Általában zöld színűek, amikor még éretlenek, majd sárgára vagy akár vörösre színeződhetnek az érés folyamatával. A gyümölcs húsa sárga és ízletes, gyakran édes. Leginkább friss fogyasztásra termesztik.

Ásványi anyag és vitamin tartalma

Számos a szervezet számára hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz. Rendkívül tápláló. Vitaminok közül főleg A-, B6-, C-, E-vitamint. Ásványi anyagok közül megtalálható benne: kálium, magnézium, vas, réz, mangán és folsav is.

A kalória tartalma 10 dkg banán esetén kb. 96 kalória.

Ebből:

  • szénhidrát – 23 g
  • fehérje – 1,2 g
  • zsír – 0,2 g
  • rost – 2,6 g
  • cukor – 17,2 g

Rendszeres fogyasztása segíthet az emésztési folyamatok javításában és az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában. Azonban magas cukor– és szénhidrát tartalma miatt csak korlátozott fogyasztása javasolt.

Musa Acuminata felhasználása

Széles körben felhasználják az élelmiszeriparban és a háztartásokban.

Friss fogyasztás

Az egyik leggyakrabban alkalmazott felhasználása a friss fogyasztás, mivel abanán gyümölcse nyersen fogyasztható. Nagyon népszerű az egész világon, mivel édes és lágy textúrájú húsa kellemes ízt nyújt. Kiváló turmixokba, gyümölcssalátákba.

Étkezési felhasználás

A banán gyümölcse sokféle étel és desszert alapanyaga lehet. Sütéshez, főzéshez, péksüteményekhez, szószokhoz is gyakran használják. Kiváló összetevője lehet például banánkenyérnek vagy a rendkívül népszerű banánpudingnak.

Tartósítás

A banánt tartósíthatjuk fagyasztással vagy szárítással. Fagyasztott banán szeleteket akár turmixokban is felhasználhatunk, és szárított banán chips formájában is kapható.

Banánliszt

Az ételekben való használata sokoldalú, és különböző receptekben helyettesítheti a hagyományos liszteket. A gluténmentes és paleo-barát diétákban is remek alternatíva a hagyományos búzalisztek helyett.

A Musa Acuminata a világ egyik legelterjedtebb gyümölcstermő növénye, és számos különböző országban termesztik.

 https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom