Musa Basjoo

A Musa basjoo egy hidegtűrő banánfajta, amely Japánban őshonos. Az egyik legelterjedtebb és legismertebb télálló banánfajta, amely képes elviselni viszonylag alacsony hőmérsékleteket és hidegebb éghajlatot. Európában és Észak-Amerikában gyakran ültetik kerti dísznövényként a kertekben. A hideg hónapokban a földbe ültetett növény visszahúzódik, de tavasszal újra kihajt. Azonban termés nem mindig fejlődik ki rajta, és ha kifejlődik a termés sem ehető. Ennek ellenére a Musa basjoo rendkívül mutatós nagy méretű, fényes leveleivel és krémsárga virágzatával.

Musa Basjoo jellemzői

A Musa basjoo egyike a legellenállóbb banánfajtáknak a hideg időjárási viszonyokkal szemben. Képes túlélni akár -15 Celsius-fokig terjedő hideg időjárást is. Ez teszi ideálissá olyan területeken való termesztésre, ahol hűvösebb éghajlati körülmények uralkodnak.

Gyors növekedésű fajta, amely akár 2-3 méter magasra is megnőhet, ha megfelelő körülmények között van tartva. Ezzel együtt általában kisebb és rövidebb növekedésű, mint a hagyományos banánfajták. Levelei nagyok és szélesek. Ezek a levelek rendkívül dekoratívak, sötétzöld színűek és fényesek.

A levelek hosszúak lehetnek, és jellegzetes vágásokkal vagy hullámos szélekkel rendelkezhetnek. Szára erős és tartós, amely lehetővé teszi a növény stabilitását. Virágzata krémsárga színű, mutatós és nagy méretű.

Termesztése, gondozása

Európában és Észak-Amerikában is gyakran ültetik kerti dísznövényként a kertekben. Ugyanis a Musa basjoo rendkívül mutatós nagy méretű, fényes leveleivel és krémsárga virágzatával.

Hasonló gondozást igényel, mint a hagyományos banánfajták. Jól reagál a tápanyagban gazdag talajra és a rendszeres öntözésre. A hidegtűrő tulajdonságának fenntartása érdekében ajánlott mulccsal védeni a hidegebb hónapokban és visszavágni a növényt az első fagyok után.

Bár a Musa basjoo nem azonos mértékben termékeny, mint a trópusi banánfajták, néha képes lehet termést hozni, különösen kedvezőbb körülmények között. Azonban a termelés és a terméshozam korlátozott lehet hidegebb éghajlaton és nem is fogyasztható.

Musa Basjoo vásárlása

A növényt különböző kertészeti és növénykereskedelmi helyeken lehet beszerezni. Érdemes online is utána olvasni a lehetőségeknek.

Fontos megjegyezni, hogy ennek a banán fajtának az elérhetősége ország- és régiófüggő lehet. Érdemes kutatást végezni az adott környék növénykereskedéseiben, vagy online forrásokban, hogy hol a legjobb a beszerzése.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom