Napi 1 banán

A banán egy igazán népszerű gyümölcs, de napi 1 banán fogyasztásával már az egészségünkért is sokat tehetünk. Ráadásul nemcsak belsőleg, de külsőleg is jótékonyan hat a szervezetre, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.  Napjainkban egész évben hozzájuthatunk, szinte bárhol a világon, hiszen nagyon elterjedt. Eredendően Új-Guineából és a környező Dél-Kelet-Ázsia és a Csendes-óceáni szigetvilágból származik, innen terjed szét az egész világra. Manapság a legnagyobb banántermő vidékek Dél-Amerikában vannak, (főleg Ecuador, Brazília), de élen jár Indonézia, India és Kína is.

A banán egy tápláló, vitamindús gyümölcs, mely már kicsi babáknak is adható. Továbbá különböző életszakaszokban vagy élethelyzetekben, mint például terhesség, fejlődésben lévők, vagy akár idősek táplálkozása esetén. Bár a banán cukortartalma és kalória tartalma is viszonylag magas, érdemes a cukorbetegeknek lehetőleg mértékkel, vagy egyáltalán nem fogasztani. Fogyókúrás étrendbe beépíthető, még banán diéta is létezik, de a hízásra hajlamosak esetén érdemes mennyiségi korlátokkal limitálni a fogyasztását

Napi 1 banán fogyasztásának előnyei

Már napi 1 banán elfogyasztásával az alábbi jótékony hatások érvényesülnek a szervezetünkre nézve:

  • C-vitaminnal tölti fel a szervezetet

A C-vitamin bevitelnél először a gyümölcsök közül a narancs, citrom, grapefruit, zöldségek közül leginkább a paprika jut eszünkbe. Pedig egy banánnal a napi szükséglet 15%-át fedezni tudjuk.

  • Jókedvűvé tesz

A benne található aminosavak, és ásványi anyagok elősegítik a boldogsághormonok termelését a szervezetben. A banán magnézium tartalma pedig az éjszakai nyugodt pihenést segíti elő. Ezek együttes hatására javul a hangulat, csökken a szorongás és az idegeskedés, ezáltal a banán fogyasztása kiegyensúlyozottá tesz.

  • Segíti a megfelelő emésztést

Mivel sok a benne található rost, ezért rendkívül jótékonyan hat az emésztési- és székrekedési problémákra. Így rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Érdemes azonban érett banánt fogyasztani és megfelelő mennyiségű vizet inni utána. A zöld banán fogyasztása és ha nem iszunk utána, az pontosan ellentétes hatásokat okoz: székrekedést, puffadást, hasi görcsöket.

  • Védi a szív- és érrendszert

A benne található magnézium és kalcium együttes hatása csökkenti, a kálium pedig megfelelő szinten tartja a vérnyomást. Ezáltal segítve elő a szív- és érrendszer megfelelő működését. Továbbá pektin tartalmának köszönhetően szabályozza a koleszterinszintet is, ezáltal tovább csökkentve a szív- és szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. A kalcium és magnézium pedig a csontok, izmok, idegrendszer működésénél, fejlődésénél játszik kiemelkedő szerepet.

  • Segítség vérszegénység kialakulásának megelőzésénél

Magas vastartalma jóvoltából a vérszegénység ellen is hatásos a rendszeres fogyasztása. Bár nem tartalmaz annyi vasat, mint a cékla, vagy főleg a dió, de talán az íze miatt inkább ez kerül előtérbe, ha már választani lehet.

  • Segíti a látásromlás megelőzését az időskori látásromlás csökkentésében

Az időskori látásromlás csökkentésénél is hatékony segítség, ugyanis a benne található A vitamin elsősorban a látásunkért felelős. A banán pedig nagy mértékben tartalmaz A vitamint is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom