Sok banán fogyasztása

Gondot okozhat-e a sok banán fogyasztása? A banán egy nagyon népszerű és nagyon egészséges gyümölcs, melyben számos vitamin és ásványi anyag található. A banán jótékony hatása a szervezetre külsőleg és belsőleg is jelentős. A kalória– és cukortartalma nem mondható kevésnek, ezért fogyasztása mindenképpen mértékletesen ajánlott. A gyümölcsök, alacsony, közepes és magas cukortartalommal bírnak, ezek közül a banán cukortartalma a magas tartományba esik. Igaz, hogy a gyümölcsök rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, ami miatt a fogyasztásuk rendkívül jótékonyan hat a szervezetre, azonban nem mindegy, hogy melyikből és mennyit fogyasztunk. Főleg a cukorbetegségben szenvedőknek kell nagyon megnézni, hogy melyik gyümölcs mennyi cukrot tartalmaz.

Árthat-e a sok banán fogyasztása

  • Kálium túladagolást okozhat

Egyes vélemények szerint a túlzott banán fogyasztása kálium túladagolást okozhat. A kálium a sejtek belsejében halmozódik fel, és csak körülbelül 2%-a található meg a sejten kívüli terekben. Szintjét a szervezet összehangolt működése szabályozza, elsősorban a mellékvesekéreg hormonjai vannak rá hatással. Más vélemények szerint azonban a felesleg a vizelettel és a széklettel távozik a szervezetből. A kálium, túladagolása hányingert, általános gyengeséget, szívritmuszavart, izomgyengeséget, súlyos esetben átmeneti bénulást, szívleállást is kiválthat.  

  • Emésztési problémákat is okozhat

Bizonyos esetekben például, ha nem elég érett a gyümölcs és kevés vizet iszunk a fogyasztása után, akkor székrekedést okozhat. Ezáltal nemhogy segítené az emésztést, hanem pontosan ellenkező hatást fejt ki. Ráadásul, nemcsak szorulás okozhat, hanem puffadást és hasi görcsöket is.

  • Magas a szénhidrát tartalma

Meglehetősen magas a cukrot és szénhidrát tartalma, ezért a hízásra hajlamosaknak, illetve a mozgásszegény életmódot követőknek, érdemes mértékletességet tartani. Cukortartalma a fogaknak sem tesz jót, felgyorsítja a zománc károsodását és a szuvasodást.

  • Fejfájást is okozhat

A megbarnult banán egyeseknél fejfájást okozhat, mivel közvetve hozzájárulhat az erek kitágulásához. Ennek fogyasztása azoknak sem ajánlott, akik magas vérnyomás elleni gyógyszert szednek. Mivel a banán befolyásolhatja a terápia hatékonyságát. Emiatt alacsony vérnyomás esetén is csak módjával ajánlott a fogyasztása.

  • Allergizálhat

Banán allergia is létezik, bár viszonylag ritka. Általában csak némi viszketésről, apró kiütésekről (leginkább a száj környékén), bőrpírról, esetleg hasfájásról, hányásról van szó, de szélsőséges esetben akár ájulás is bekövetkezhet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom