Télálló banán

A télálló banán fajták képesek a hidegebb éghajlatú körülményeket is elviselni. Akár olyan hideg időjárást is túlélnek, amik a banántermesztésre nem jellemzők. A hagyományos banánnak melegebb és trópusi éghajlatra van szüksége a megfelelő növekedéshez és terméshez, mivel nem tolerálja a hideget és a fagyot. Ezek a fajták pedig olyan területeken keresettek, ahol ezek a körülmények nem adottak. Általában a hagyományos banánnál kisebb és rövidebb növekedésűek, de még mindig képesek akár termést hozni, bár leginkább díszítő növényként szolgálnak a hidegebb régiók kertjeiben.

Télálló banán fajták

Néhány hidegtűrő banánfajta, amelyek képesek viszonylag hidegebb éghajlaton is túlélni és esetleg termést hozni.

Musa basjoo

Ez a fajta rendkívül népszerű a hidegebb éghajlaton élő kertészek körében. A Musa basjoo Japánban őshonos, gyors növekedésű fajta, mely akár 2-3 méter magasra is nőhet. Képes túlélni akár -15 Celsius-fokig terjedő hideg időjárást is. A hideg hónapokban visszahúzódik, de újra kihajt tavasszal. Európában és Észak-Amerikában gyakran ültetik kerti dísznövényként, és néha termés is kialakulhat rajta, mely azonban fogyasztásra nem alkalmas. Díszítőértékét nagy méretű, fényes levelei adják, de krémsárga virágzata is mutatós.

Musa sikkimensis

Ez a fajta szintén viszonylag jól bírja a hideget és az alacsony hőmérsékleteket. A Musa sikkimensis egy törékenyebb fajta, amelyet gyakran évelőként vagy konténerben tartanak. Az egyik legmutatósabb fagytűrő banán, mely kertben és cserépben is nevelhető. Hideg éghajlaton általában védett helyen, például falak vagy kerítések közelében érdemes ültetni, hogy védelmet nyújtson számára a hideg szél ellen. Azt ugyanis nem jól viseli. Levelei -3 °C-on már károsodnak. Gondozása megegyezik a Musa Basjoo gondozásával. Az enyhén savas kémhatású földet kedveli.

Musa basjoo ‘Sakhalin’: Ez a változat a Musa basjoo fajta egy hibridje, amelyet Oroszország Szahalin-szigetéről importáltak. A ‘Sakhalin’ névvel is ismert fajta még ellenállóbb a hidegre, és akár -20 Celsius-fokig is elviseli a hideget. Európában és hidegebb éghajlatokon ültetve ennek a fajtának is van esélye termést hozni. Gondozása megegyezik a Musa Basjoo gondozásával.

Télálló banánok gondozása

Ültetés előtt készítsük elő a gondosan kiválasztott helyét. A tápanyagban gazdag, jó minőségű talajjal és megfelelő vízelvezetéssel rendelkező területet kedveli.  Törekedjünk rá, hogy napfényes, szélárnyékos, déli fekvésű helyet keressünk számára. A gondozás során gondoskodni kell a rendszeres öntözésről, különösen a száraz időszakokban. A hidegtűrő banánokat tápanyagban gazdag talajjal és időnkénti trágyázással is támogatni lehet.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a fajták ellenállóbbak a hidegre, de igénylik a megfelelő gondozást és védelmet a túlzott hideg időjárás vagy a fagy ellen. Éppen ezért a tövét érdemes mulccsal védeni az erősebb fagyok ellen. A tövét vágjuk vissza nagyjából 60 cm-re az első fagyok után és a törzsét is érdemes takarni.

Ha cserépben tartjuk, az első fagyok után vigyük hűvös, de világos helyre, ahol csökkentett öntözés mellett átteleltethetjük.

Érdemes tudni, hogy a hidegtűrő banánfajták Európában általában nem képesek termést hozni úgy, mint a trópusi éghajlaton termő fajták. Az éghajlati körülmények miatt a termelés és a terméshozam korlátozott lehet. Azonban dísznövényként vagy kerti látványnövényként rendkívül vonzóak lehetnek a kertekben, és megfelelő körülmények között még akár termést is hozhatnak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom