Zöld banán

A sárga, barna vagy a zöld banán fogyasztása a leginkább ajánlott? Egyáltalán van-e különbség aközött, hogy mely érettségi állapotában kerül az asztalunkra?

Sárga, barna, zöld banán közötti különbségek

Lássuk a különbségeket!

Sárga banán

A sárga banán a legvonzóbb színű és ez a tökéletesen érett is. Ebben az állapotban már könnyebb megemészteni, hiszen a keményítő tartalma cukorrá alakult és édesebb íze miatt sokoldalúan felhasználható. Főleg banános süti, banánchips és egyéb banános finomságok alapjául szolgálhat. Azonban magasabb mennyiségű természetes cukor található benne, ami extra szénhidrátot, magasabb vércukrot és történetesen raktározó üzemmódot is jelent, így a fogyasztása ebben az állapotban nem javasolt sem cukorbetegek, sem fogyókúrázók számára. Ezért lehet jó választás nyers fogyasztása helyett egy banán muffin vagy banános palacsinta készítése, így a keverékben lévő tojás legalább elnyújtja a szénhidrát felszívódást.

Barna banán

A barna foltos, vagy pöttyös banán, már valószínűleg sok időt töltött az üzletek polcain. Már az ásványi anyag és a vitamin tartalma is kevesebb. Viszont annál több fruktóz, vagyis gyümölcscukor található benne, ami viszont a zsírraktárak kialakulásáért felelős. Ezt a banánt csak akkor érdemes választani, ha banánturmixot, vagy banánlekvárt készítenénk, azokhoz ugyanis kiváló. Fogyókúrázóknak azonban ezt a színű példányokat is érdemes elkerülni.

Zöld banán

A zöld színű banán, amit még éretlennek tekintünk. Még nem érett meg arra az állapotára, hogy már jó édes legyen, így magasabb százalékban tartalmaz keményítőt, mint cukrot. Ennek a keményítőnek a nagy része rezisztens, ami azt jelenti, hogy olyan rostforrás, ami nem emésztődik meg, hanem áthalad a tápcsatornán és a bélbaktériumoknak szolgál táplálékként. Magas rosttartalmának köszönhetően teltségérzetet ad, így kevésbé leszünk éhesek. Kevesebb cukortartalma miatt a glikémiás indexe is alacsonyabb, így a cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják. Azonban érdemes tudni, hogy a magas keményítő tartalma miatt puffadást okozhat, mivel nehezebb az emésztése a sárga, érett banánénál. Valamint az érett változathoz képest az antioxidáns tartalma is kevesebb. A banán diéta ideális gyümölcse ez az érettségi fokú banán.

Zöld banán fogyasztásának hátránya

Ha éretlen banánt fogyasztunk, mely után nem iszunk elegendő vizet, akkor az emésztési problémákat, sőt székrekedést, puffadást és hasi görcsöket is okozhat. Alapvetően a banán a magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, de ebben az esetben éppen az ellenkezőjét érjük el. Zöld, még éretlen banánokból úgy tudunk a leggyorsabban érett példányokat kapni, ha azokat almával, vagy paradicsommal összezárjuk egy papír- vagy akár műanyag zacskóban és a konyhapulton hagyjuk őket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Banán

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom